Dashboard Bibliotheekstatistiek 2018

 

In het dashboard Bibliotheekstatistiek kun je zelf aan de slag met de data. De onderwerpen van de Gegevenslevering Wsob zijn hierin op verschillende manieren te raadplegen. Zo kun je de historische gegevens op landelijk niveau inzien, de ontwikkeling vanaf 2015 op provinciaal en lokaal niveau filteren en bibliotheekorganisaties met elkaar vergelijken.

Instructie

Klik in het menu links om te navigeren tussen verschillende onderwerpen. Per onderwerp kun je met de knop rechts bovenin kiezen tussen de ontwikkeling van de data of een benchmark.

 • Ontwikkeling: Geeft de ontwikkeling van het onderwerp over tijd weer. Standaard is de ontwikkeling vanaf 2015 zichtbaar. Met de filters ‘Omvang’, ‘Provincie’ en ‘Bibliotheekorganisatie’ zijn de gegevens op verschillende niveau’s in te zien.
 • Benchmark: In de linker grafiek zijn de cijfers op landelijk niveau zichtbaar. Filter bovenin om de cijfers op omvang en provincieniveau weer te geven. In de grafiek rechts is een vergelijking (benchmark) tussen bibliotheekorganisaties mogelijk. Filter bovenin de bibliotheekorganisaties die je wilt vergelijken. Het is hier ook mogelijk alle provincies van een bepaalde omvang of provincie te vergelijken, door bovenin te filteren.

Filters:
De filters in het dashboard maken het mogelijk om de gegevens op verschillende niveaus weer te geven.

 • Jaar: Geeft de data van een jaar weer (2015 tot en met 2018);
 • Omvang: Selecteert bibliotheken van een bepaalde omvang (gebaseerd op aantal inwoners in het werkgebied);
 • Provincie: Geeft de data van één of meerdere provincies weer;
 • Bibliotheekorganisatie: Geeft de data van één of meerdere bibliotheekorganisaties weer.

Op 9 december kun je het webinar Dashboard Bibliotheekstatistiek volgen, waarin we toelichten hoe je hier gebruik van kunt maken en waar je de inzichten uit het dashboard voor kunt gebruiken.

Mail bij vragen over het dashboard naar Sharon van de Hoek.

Datasets

 • Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob OB 2018
  Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob openbare bibliotheken 2018. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de openbare bibliotheken en is uitgevraagd op bibliotheekorganisatieniveau.  
 • Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob POI 2018
  Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob provinciale ondersteuningsinstellingen 2018. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de POIs en is uitgevraagd op provincieniveau.
 • Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob OB 2017
  Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob openbare bibliotheken 2017. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de openbare bibliotheken en is uitgevraagd op bibliotheekorganisatieniveau.  
 • Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob OB 2016
  Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob openbare bibliotheken 2016. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de openbare bibliotheken en is uitgevraagd op bibliotheekorganisatieniveau.  
 • Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob OB 2015
  Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob openbare bibliotheken 2015. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de openbare bibliotheken en is uitgevraagd op bibliotheekorganisatieniveau.