Dashboard Bibliotheekstatistiek (Gegevenslevering Wsob)

 

In het dashboard Bibliotheekstatistiek kun je zelf aan de slag met de data. De onderwerpen van de Gegevenslevering Wsob zijn hierin op verschillende manieren te raadplegen. Zo kun je de historische gegevens op landelijk niveau inzien, de ontwikkeling vanaf 2015 op provinciaal en lokaal niveau filteren en bibliotheekorganisaties met elkaar vergelijken.

Instructie

In het webinar Dashboard Bibliotheekstatistiek geven we een toelichting over het gebruik van het dashboard. 

Klik in het menu links om te navigeren tussen verschillende onderwerpen. Per onderwerp kun je met de knop rechts bovenin kiezen tussen de ontwikkeling van de data of een benchmark.

  • Ontwikkeling: Geeft de ontwikkeling van het onderwerp over tijd weer. Standaard is de ontwikkeling vanaf 2015 zichtbaar. Met de filters ‘Omvang’, ‘Provincie’ en ‘Bibliotheekorganisatie’ zijn de gegevens op verschillende niveau’s in te zien.
  • Benchmark: In de linker grafiek zijn de cijfers op landelijk niveau zichtbaar. Filter bovenin om de cijfers op omvang en provincieniveau weer te geven. In de grafiek rechts is een vergelijking (benchmark) tussen bibliotheekorganisaties mogelijk. Filter bovenin de bibliotheekorganisaties die je wilt vergelijken. Het is hier ook mogelijk alle provincies van een bepaalde omvang of provincie te vergelijken, door bovenin te filteren.

Filters:
De filters in het dashboard maken het mogelijk om de gegevens op verschillende niveaus weer te geven.

  • Jaar: Geeft de data van een jaar weer (2015 tot en met 2018);
  • Omvang: Selecteert bibliotheken van een bepaalde omvang (gebaseerd op aantal inwoners in het werkgebied);
  • Provincie: Geeft de data van één of meerdere provincies weer;
  • Bibliotheekorganisatie: Geeft de data van één of meerdere bibliotheekorganisaties weer.

Mail bij vragen over het dashboard naar Sharon van de Hoek.

Bijbehorende datasets

Afbeelding

Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob OB 2018

Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob openbare bibliotheken 2018. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de openbare bibliotheken en is uitgevraagd op bibliotheekorganisatieniveau.

Bekijk deze dataset

Afbeelding

Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob POI 2018

Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob provinciale ondersteuningsinstellingen 2018. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de POIs en is uitgevraagd op provincieniveau.

Bekijk deze dataset

Afbeelding

Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob OB 2017

Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob openbare bibliotheken 2017. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de openbare bibliotheken en is uitgevraagd op bibliotheekorganisatieniveau.

Bekijk deze dataset

Afbeelding

Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob OB 2016

Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob openbare bibliotheken 2016. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de openbare bibliotheken en is uitgevraagd op bibliotheekorganisatieniveau.

Bekijk deze dataset

Afbeelding

Dataset BOP-meting Gegevenslevering Wsob OB 2015

Dit databestand betreft de ruwe data van de BOP-meting Gegevenslevering Wsob openbare bibliotheken 2015. De meting is specifiek gericht op de dienstverlening van de openbare bibliotheken en is uitgevraagd op bibliotheekorganisatieniveau.

Bekijk deze dataset

 

Support

Hoe kan ik een grafiek overnemen uit het dashboard?

Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om een grafiek te kopiëren en plakken door op de rechter muisknop te klikken. Je kunt een schermafbeelding van de grafiek maken of maak gebruik van het Knipprogramma / Snipping tool van Windows.

Hoe vergelijk ik data van twee bibliotheken met elkaar?

Elk onderwerp heeft een knop benchmark, rechts bovenin beeld. Klik hier op en selecteer vervolgens bovenin het filter de bibliotheken die je met elkaar wilt vergelijken.

Kun je een vergelijking maken tussen provincie en Nederland als totaal?

Het is op dit moment niet mogelijk om deze cijfers naast elkaar te vergelijken. Op de benchmark pagina toont de linker grafiek de landelijke, omvang of provincie cijfers en in de rechter grafiek kunnen bibliotheken met elkaar vergeleken worden.

Ik mis een onderwerp of cijfers, kan dit toegevoegd worden?

Het dashboard is continu in doorontwikkeling en er zullen gaandeweg cijfers worden toegevoegd. Stuur een mail naar bibliotheekinzicht@kb.nl en we gaan kijken of we de cijfers die je mist toe kunnen voegen.

Zijn alle gegevens uit het dashboard ook beschikbaar in ruwe databestanden?

Jazeker, op de dashboardpagina onder het dashboard zijn de datasets te vinden.

Welke definities zijn gehanteerd bij de cijfers die in het dashboard worden getoond?

Een overzicht met definities is te vinden onderin het Dossier Bibliotheekstatistiek 2018 of in de datasets.

Hoe is in het dashboard omgegaan met fusies van bibliotheken?

Bij een fusie is altijd het laatste jaar, in dit geval 2018, als uitgangspunt genomen. Bijvoorbeeld: Bibliotheek A is in 2017 gefuseerd met Bibliotheek B. De data van Bibliotheek A is dan vanaf 2015 opgeteld bij Bibliotheek B. Bibliotheek A komt niet voor in het dashboard.