Het Nationale Bibliotheekcongres 2019 – een terugblik

Afbeelding

Tijdens het Nationale Bibliotheekcongres 2019 zoomden we in op het thema ‘diversiteit’. Ruim 1.000 bezoekers kwamen op 16 april naar de Van Nelle Fabriek te Rotterdam om zich in dit onderwerp te verdiepen. Met ons werk staan we midden in de maatschappij. Een maatschappij met zoveel culturen en generaties, eentje die inmiddels behoorlijk divers is geworden.

Herkent iedereen zich voldoende in ons aanbod en onze dienstverlening? Hoe kom je tot waardevolle co-creatie met je community? Hoe worden we meer inclusief, met oog voor verschillen? Dat moeten we samen doen! We gingen tijdens het congres met elkaar hierover in gesprek, met een inspirerend plenair ochtendprogramma en in de middag ruim veertig - door vakcollega’s aangedragen - workshops, talks en verdiepingssessies.

Ochtendprogramma

Het plenaire ochtendprogramma werd geleid door Funda Müjde, een veelzijdige cabaretière, actrice, columniste en presentatrice.
Halleh Ghorashi (hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) stelde een prachtig plenair programma samen. Zij nodigde een aantal sprekers uit die haar inspireerden haar gedachten te vormen omtrent de waarde van diversiteit, zoals George Parker (illusionist), Charles Hens (regisseur Opera Theater Amsterdam), Jitske Kramer (cultureel antropologe) en Lily Knibbeler (algemeen directeur Koninklijke Bibliotheek). Zangeres Bahghi Yemane, eveneens uit het netwerk van Halleh Ghorashi, verzorgde een prachtig muzikaal optreden.

Duitsland was dit jaar het gastland. De volgende sprekers gaven presentaties in de middag en inspireerden met een blik vanuit ons gastland:

• Anja Flicker (Stadtbücherei Würzburg)
  • Volker Heller (Zentral- und Landesbibliothek Berlin)
  • Jennifer Borsky (Zentral- und Landesbibliothek Berlin)
  • Hassan Soilihi Mzé (The Federal Cultural Foundation)
  • Hannelore Vogt (Stadtbibliothek Köln)

Middagprogramma

In de middag was er vervolgens ruime keuze uit deelsessies.

De programmaraad selecteerde een groot aantal voorstellen die een plek kregen in het middagprogramma van het congres. In totaal hadden de bezoekers de keuze uit ruim 40 deelsessies (workshops, talks en debatten). Ook kon men een van de studiogesprekken - met Joris Luyendijk, Noraly Beyer en Funda Müjde - bijwonen onder leiding van Petra Possel (journaliste en presentatrice). En men kon de hele dag terecht op het Inspiratieplein, waar diverse partners uit het veld hun producten en diensten deelden.

Overzicht van alle verslaglegging

• E-zine het Nationale Bibliotheekcongres 2019 - In dit inhoudelijke e-zine blikken we terug op het congres en de stadssafari’s. Het onderzoek over diversiteit wordt besproken, onze Duitse gastsprekers komen aan het woord, een aantal deelsessies van het congres delen we en ook blikken we terug op de stadssafari’s via een viertal vlogs. Veel leesplezier!
  • Sfeerfilm - Bekijk de film voor een impressie van de dag.
  • Podcasts van de Studiogesprekken - Petra Possel interviewde onze gasten uit het plenaire programma en vroeg hun naar hun drijfveren. De studiogesprekken zijn volledig opgenomen en terug te beluisteren. Achtereenvolgens:
  • Presentaties plenaire programma en deelsessies - Op de website van het Nationale Bibliotheekcongres staan diverse presentaties van deelsessies.
  • Beeldverslag - Op de website van het Nationale Bibliotheekcongres is een beeldverslag te vinden van de dag, gemaakt door Jacqueline van der Kort (KB).
  • Bibliotheekblad - Ook dit jaar maakte Bibliotheekblad weer een dossier rondom het congres (pdf).

Op Stadssafari

We organiseerden dit jaar voor het eerst, de dag voorafgaand aan het congres, een extra programmaonderdeel: de Stadssafari.

Op 15 april 2019 gingen zo’n tachtig deelnemers op stadssafari door Rotterdam. Op ontdekkingstocht, om inspiratie op de doen bij organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor diversiteit.

Vier deelnemers namen hun camera ter hand en delen in deze vlogs hun ervaringen! Bekijk de vlogs via het e-zine!

Contact

Heeft u naar aanleiding van het congres nog vragen? Neem dan gerust contact op met: Loes van Eijk, projectleider (06-46085219) of Martine Klaassen, corporate communicatie (06-21862932)