Nu te lezen: dossier De bibliotheek in coronatijd

Op Bibliotheekinzicht is een nieuw dossier te vinden: De bibliotheek in coronatijd. In dit dossier wordt de invloed van de coronacrisis op de bibliotheeksector van verschillende kanten belicht. Het dossier laat zien dat bibliotheken tijdens de coronacrisis allerminst hebben stilgezeten, maar juist allerhande alternatief aanbod hebben ontwikkeld.

Nieuw aanbod

Het coronavirus heeft alle bibliotheken geraakt: zij waren gedwongen hun deuren te sluiten en hun activiteiten af te gelasten. Tegelijkertijd zijn ook nieuwe initiatieven ontstaan, waarmee bibliotheken hun aanbod hebben vervangen of zelfs hebben uitgebreid. Dit dossier brengt deze stroomversnelling in kaart, met analyses, interviews, leestips en andere inspirerende rubrieken.

Inhoud

Het dossier biedt inzicht in de manier waarop de overheidsmaatregelen rondom de coronacrisis de verschillende functies van de bibliotheek hebben beïnvloed. Ook wordt aandacht besteed aan het toegenomen aanbod en gebruik van de digitale diensten van de bibliotheek. Daarnaast wordt een kijkje genomen bij Nederlandse en buitenlandse bibliotheken, en krijgt ook de inventiviteit van andere sectoren een plaats. Ook wordt de positie van nationale bibliotheken over de hele wereld onder de loep genomen. Verschillende experts uit het veld, waaronder enkele bibliotheekdirecteuren, bibliotheekarchitect Jan David Hanrath en business controller Eric van der Wal (Rijnbrink), geven bovendien hun visie op deze periode. Deze en meer rubrieken uit het dossier zijn op de website Bibliotheekinzicht te vinden.

Bibliotheekinzicht

In de dossiers op Bibliotheekinzicht wordt  dieper in gegaan op actuele onderwerpen die de aandacht van de bibliotheeksector verdienen. Beleidsmakers en bibliotheekprofessionals kunnen er terecht voor voorbeelden, instrumenten, leesvoer en tips. Neem ook eens een kijkje in de andere dossiers, waaronder Trends, Diversiteit en Impact.

Meer weten?

Meer weten over dit dossier of over de impact van het coronavirus op het bibliotheekveld? Neem contact op met Marjolein Oomes of Annemiek van de Burgt, adviseurs Onderzoek en Kennisdeling bij de KB.